Kniha v ŠKD

04.12.2010 15:15

Kniha v školskom klube detí

„ Nie je to tak, že by sa deti nechceli učiť, ony nechcú byť vyučované!“

( The living school)

 

           V dnešnej uponáhľanej dobe má čoraz väčší význam pre rozvoj a formovanie dieťaťa aj pobyt v školskom klube detí. Je mnoho detí, ktoré sú v škole od rána až do večera a často na mnoho vecí dieťa po príchode domov nemá čas. Unavené vo večerných hodinách radšej siahne po ovládači od televízora či klávesnici počítača ako po knihe (česť výnimkám). Na druhej strane vedecké výskumy jednoznačne potvrdzujú, že čítaním sa rozvíja nielen slovná zásoba, predstavivosť, inteligencia, ale pravidelné čítanie pomáha aj pri osvojovaní pravopisných noriem. Preto si myslím, že aj školský klub detí by mal byť miestom pravidelného stretnutia dieťaťa s knihou, pretože môže takto napomôcť jeho celkovému rozvoju. V mnohých kluboch to aj tak funguje a deti sa pravidelne stretávajú s čítaním a rôznymi aktivitami s tým spojenými. Takáto situácia je hlavne v kluboch , v ktorých sú deti z 1. stupňa základných škôl.

       Naopak žiaci 2. stupňa, ktorí navštevujú školský klub detí, až s takým nadšením nepristupujú k čítaniu ako ich menší kamaráti. Takže, ako aj starších žiakov motivovať tak, aby siahli po knihe?  Príkazy tu veru nepomôžu. Musí to byť niečo iné. Napríklad hra alebo súťaž.

      V mojom príspevku opisujem niekoľko aktivít, ktoré môžu napomôcť aj „ nečitateľom“ k tomu, aby siahli po knihe a  aspoň na chvíľu sa odpútali od iných pubescentných  „zábaviek.“

  1. Súťaž v čítaní

       Jedným zo spôsobov, ako kolektívne čítať knihu (vhodné je čítať knihy, ktoré súvisia s vyučovaním) a zároveň si trochu pri tom zasúťažiť, je súťaž o najlepšieho čitára. Výkony hodnotí porota zložená zo spolužiakov, takže aj tí musia sledovať dej. Dôležité je aj to, aby víťazi boli odmenení, aby ich mená boli niekde publikované (školský časopis, školská webová stránka, nástenka).Takto sa žiaci zabávajú, súťažia a zároveň sa zoznamujú aj s dejom v knihe. Tieto svoje poznatky môžu neskôr využiť na vyučovaní.

  1. Súťaž o najlepšiu reprodukciu textu

      Podobným spôsobom môžeme robiť aj súťaž o najlepšiu reprodukciu prečítaného textu. Aby žiaci  stále nereprodukovali ten istý text, postupujeme tak, že knihu čítame po častiach a každú časť reprodukujú maximálne dvaja žiaci. Niekedy je dobré mať v klube kreslo pre súťažiaceho, aby všetci žiaci sústredili zrak na to dieťa, ktoré  súťaží.

  1. Kvíz o prečítanej knihe

         Pozornosť žiakov na čítanie knihy v klube môžeme sústrediť aj tým spôsobom, že im povieme, že po prečítaní knihy  bude  nasledovať kvíz o pekné ceny. Otázky pripraví vychovávateľka spolu s niektorými žiakmi, ktorí potom budú aj v porote. Ostatní žiaci súťažia. Najvhodnejšie je, keď otázky napíšeme na papieriky a vložíme napríklad do klobúka a žiaci si otázky ťahajú. Kto získa najviac bodov za správne odpovede, vyhráva.

  1. Nástenka pre mladších spolužiakov

              Žiaci  v staršom školskom veku musia mať neustále pocit, že robia niečo potrebné a prospešné. Môžeme teda vymyslieť aj aktivitu, ktorá súvisí  s tvorbou nástenky pre mladších spolužiakov o prečítaných knihách. Nástenka by mali byť umiestnená na dostupnom mieste na chodbe školy. Jej zameranie  môže byť rôzne, podľa toho, akú tému si žiaci vyberú. Napríklad: Kniha, ktorá ma najviac ovplyvnila, Kniha, ku ktorej sa rád(rada)vraciam, Kniha, ktorá ma rozosmiala a podobne. Žiaci môžu postupovať tak, že napíšu napríklad vo Worde stručný obsah knihy, ďalej k tomu pripoja svoj názor, v ktorom vysvetlia dôvod výberu knihy podľa témy, môžu nakresliť ilustráciu ku knihe, navrhnúť obálku knihy, navrhnúť reklamu na predaj knihy a podobne. Potom môžu umiestniť k nástenke  nejakú schránku, do ktorej ostatní žiaci školy vhadzujú svoje postrehy a názory o tom, ktorá práca „klubistov“ ich najviac zaujala a ktorú z ponúkaných kníh by si radi prečítali a prečo. Víťaza nezabudneme odmeniť.

  1. Tvorba komiksu

            Postupné čítanie knihy môže byť obohatené aj o tvorbu komiksu na prečítanú tému. Komiks môžu urobiť na výkres, ale i v počítači

( https://rexik.zoznam.sk/komiks/vytvor). Následne môžeme pripraviť výstavu komiksov a tiež vyhodnotiť najlepšie. Táto práca je pre žiakov veľmi inšpirujúca, lebo hlavne menšie deti si rady komiksy čítajú, takže tí starší majú vďačného adresáta, pre ktorého komiksy vytvoria.

  1. Tvorba reklamy, plagátov, ilustrácií, dramatizácie, pantomímy

          Podnietiť čítanie v podmienkach školského klubu môžeme aj tak, že vyhlásime súťaž v tvorbe reklamy, plagátov alebo ilustrácií na prečítanú knihu. Reklamu môžu robiť formou dramatizácie alebo pantomímy. Plagáty žiaci vytvárajú ako súčasť reklamy na predaj kníh v kníhkupectvách. Niekedy tiež radi tvoria vlastné ilustrácie k prečítaným úryvkom. Inokedy môžeme vyhlásiť len samostatnú súťaž v tvorbe pantomímy alebo dramatizácie na prečítanú knihu. Ak sú spomínané aktivity veľmi vydarené, môžu sa ďalej spracovať do scénok, s ktorými sa môžu starší žiaci predstaviť deťom v škôlke alebo na prvom stupni. Takto vidia význam svojho snaženia celkom reálne a táto skutočnosť ich dobre motivuje aj k čítaniu kníh.

  1. Hra na televízne a rozhlasové štúdio

             Niekedy majú žiaci aj v staršom veku chuť hrať sa na  niekoho. Takou dobrou hrou je aj hra na televízne alebo rozhlasové štúdio. Žiaci si vyberú moderátorov a môže sa začať diskusia o knihách. Je dobré, keď žiaci poznajú znaky diskusie, vychovávateľka ich usmerňuje aj v tom, aby vedeli obhájiť svoj názor, aby sa nebáli vysloviť kritiku a podobne. Ak majú žiaci k dispozícii kameru, môžu ju využiť a neskôr spätne sledovať svoje názory.

  1. Skladanie rozstrihnutej básne (textu)

                  Jednoduchšou aktivitou, ktorá si nevyžaduje zložitejšiu prípravu a priebeh, je skladanie rozstrihnutej básne alebo prozaického textu. Žiakov rozdelíme do skupín, v obálke im dáme rozstrihnuté texty. Žiaci ich musia čítať a ukladať v správnom poradí. Vyhráva tá skupina, ktorá prvá poskladá text.

  1. Zhudobnenie básne

            Ak máme v klube hudobne nadané deti, môžu sa pokúsiť napríklad zhudobniť nejaké básne a zaspievať ich. Aj takouto príťažlivou formou môžu poéziu vnímať aj tí žiaci, ktorí k nej veľmi blízko nemajú.

  1. Spoločná klubová báseň

        Býva zvykom, že kluby majú svoj erb, hymnu či zástavu. Tak prečo nemať aj vlastnú klubovú báseň? Najideálnejšie je, keď sa na jej tvorbe podieľajú všetci žiaci. Prinesieme veľký výkres. Necháme ho kolovať od žiaka k žiakovi. Postupne všetci žiaci píšu jednotlivé verše básne. Potom vyberieme tie najlepšie a spoločne sa snažíme vytvoriť zmysluplnú báseň.

  1. Súťaž vo vlastnej tvorbe

               Niekedy sa stane, že tí, ktorí veľa čítajú, si obľúbia literatúru natoľko, že začnú pod jej vplyvom aj sami tvoriť. Pokúsme sa aspoň raz do roka pripraviť súťaž vo vlastnej tvorbe. Témy môžu byť akékoľvek. Podstatné je, aby deti písali. V deň samotnej súťaže vytvorme príjemnú atmosféru – sviečky, uvarme čaj, využime jemnú hudbu a usádzajme autorov do „autorského kresla.“ Nie je dôležité, kto zvíťazí, dôležité je to, že deti mohli zažiť tento nádherný pocit z vlastnej tvorby. Možno aj vďaka týmto pozitívnym pocitom raz z nich budú celoživotní čitatelia.

  1. Tvorba prezentácií v PowerPointe

           Dnes už takmer v každom klube majú žiaci aj prístup k počítačom. Túto skutočnosť môžeme využiť na vyhlásenie súťaže  v tvorbe prezentácií spisovateľov.

 

               Uviedla som len niekoľko aktivít, ktoré môžu obohatiť popoludnia v školských kluboch. Je krásne vidieť našich žiakov s knihou v ruke, a tak sa snažme čo najčastejšie vytvárať pre nich také situácie, aby mali dôvod po knihe siahnuť.

 

 

PaedDr. Jaroslava Koníčková

ZŠ s MŠ Liptovská Osada

03473

konickova12@gmail.com